EL PROYECTO

Os invitamos a visitar los Espais Naturals de Ponent, espacios donde se encuentran especies y paisajes singulares. Una combinación de zonas de secano con zonas húmedas que forman un valor natural y paisagístico que descubrir. En esta web encontrarás toda la información importante, así como los servicios que ofrecen los espacios para poder visitarlos.

Espais naturals de Ponent

El proyecto de cooperación Espais Naturals de Ponent tiene como objetivo realzar los valores de los espacios naturales de Ponent, en primer lugar, entre la población local para garantizar su preservación y, en segundo lugar, entre la población foránea para fomentar el ecoturismo que ayude a diversificar y potenciar la economía en el territorio.

Las comarcas del ámbito de Ponent acogen muchos elementos de interés paisajístico, natural e histórico, algunos conocidos, pero muchos susceptibles de ser potenciados y divulgados en un marco de oferta turística de calidad. En efecto, determinados tipos de espacios naturales, con sus especies y paisajes singulares, únicamente se encuentran en estas comarcas, los ambientes de secano que conviven con zonas húmedas. La gran diversidad paisajística representa un atractivo y un recurso de promoción turística que puede canalizar en un desarrollo económico local.

Se cree necesario realizar una acción de cooperación para poner de relieve y promocionar conjuntamente los valores naturales y paisajísticos de estos municipios, apostando sobre las potencialidades y recursos como son los espacios naturales.

Espais Naturals de Ponent

Mapa de situación (PDF en catalán)

Finançament

El projecte Espais Naturals de Ponent es posa en marxa la tardor del 2016, impulsat per l'Associació Leader de Ponent com a projecte estratègic de les quatre comarques de l'àmbit d'actuació (Urgell, Pla d'Urgell, Garrigues i Segrià sud). A la tardor del 2017 s'incorporen al projecte el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i el Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord augmentant el seu àmbit d'actuació, incorporant els espais naturals de la Noguera i la Segarra, comprenent les 6 comarques de Ponent (Urgell, Pla d'Urgell, Garrigues, Segrià, Noguera i Segarra).

El projecte està finançat en un 90% pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i en un 10% pels Consells Comarcals de Les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià, La Segarra i la Noguera.

El projecte de cooperació i estratègic es sol·licita al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya segons l'ordre següent:

ORDRE ARP/375/2015, de 16 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al desenvolupament de projectes de cooperació dels grups d'acció local de Catalunya, en el marc del PDR 2014-2020.

                      Departament de Territori i Sostenibilitat

La resta ha estat finançada en parts iguals pels consells comarcals de la zona:

                

El projecte Espais Naturals de Ponent és un projecte molt participatiu, ha comptat des de la seva posada en marxa, la tardor del 2016, amb la participació d'una àmplia varietat d'agents vinculats al territori i als espais naturals mitjançant les Cartes de Suport al projecte, actualment es disposa de 40 cartes de suport de diferents entitats; com també, el Grup motor del projecte. Aquest es reuneix una vegada al mes, a la Taula de seguiment del projecte, on s'exposa les accions que es duen a terme en el projecte i es recull l'opinió de tots els participants.

El Grup motor del projecte compta amb la participació de:

Consell Comarcal de Les Garrigues
Consell Comarcal del Pla d'Urgell
Consell Comarcal del Segrià
Consell Comarcal de l'Urgell
Consell Comarcal de La Noguera
Consell Comarcal de La Segarra
Direcció General de Polítiques Ambientals. Departament de Territori i Sostenibilitat
Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
Castell de Concabella - Plans de Sió
Plataforma per la defensa de la Serra de Bellmunt Almenara (Aladrell)
Grup d'Ecologia i Mediambient de Tàrrega
Les Pallargues - Balaguer
Monestir cistercenc de Santa Maria de Les Franqueses (Balaguer)
Associació Vall del Llobregos
Fundació Plegadis
La Banqueta de Juneda
Canal Viu
Reserva Natural d'Utxesa
Grup de Natura Terres de Ponent