Els Plans de la Unilla

Espai natural de petites dimensions amb caràcter estepari. Els Plans de la Unilla es situen a l’altiplà d’Almenar-Alguaire i incorporen una cubeta endorreica de gran interès per la seva flora.

Els Plans de la Unilla són un espai natural de petites dimensions amb caràcter estepari i estan situats a l'altiplà d'Almenar-Alguaire. Incorporen una cubeta endorreica de gran interès per la seva flora i presenta també un gran interès per a la conservació d'algunes espècies d'ocells esteparis, entre ells la raríssima xurra.

VISITA VIRTUAL

COMENÇAR

DADES DE CONTACTE

Ajuntament d’Almenar
Plaça de la Vila, 10
Almenar

Ajuntament d’Alguaire
Plaça de l’esglèsia, 21
Alguaire

  • CONEIX L’ESPAI

    En aquest espai, el domini dels conreus de cereal extensius de secà permet acollir ocells esteparis d'interès comunitari, que requereixen un alt grau de conservació.


    FLORA I VEGETACIÓ

    Els conreus extensius de cereal ocupen gairebé la totalitat de l'espai. La presència de vegetació natural queda restringida a la serreta de l'altiplà, especialment al nord de l'espai i al clot de la Unilla; tot i la reduïda superfície de vegetació natural, cal remarcar-ne la importància en el segon cas.

    La llacuna endorreica del clot de la Unilla alberga comunitats de salicornar amb dos hàbitats d'interès comunitari: les aigües estagnants oligomesotròfiques i les basses i tolls temporers mediterranis.

    S'hi presenten petites extensions de tamarigar i una espècie de flora molt rara a Catalunya com és la Chara connivens.


    FAUNA

    Aquesta zona concentra al seu interior i als voltants gran part de la població hivernant de xurra, tot i que la majoria fora de l'espai protegit.

    També fora l'Espai, però molt a prop, es localitza una colònia nidificant de xoriguer petit. Hi ha menys presència de sisó, d'arpella (Circus aeruginosus), d'esparver cendrós (Circus pygargus), de calàndria (Melanocorypha calandra) i de cogullada fosca (Galerida theklae).

    En el darrer període d'inundació del clot de la Unilla (any 1997), es van poder observar fins a 90 espècies diferents d'aus al clot i al seu entorn immediat.

    La inundació va permetre l'aparició de nombroses espècies d'aus aquàtiques i es va convertir en un important Espai per a la hivernada en gran nombre d'algunes espècies comunes com l'ànec collverd (Anas platyrynchos) i la fotja (Fulica atra), que també hi van nidificar aquell mateix any, i la fredeluga (Vanellus vanellus).

    D'altres espècies més escasses que van hivernar són el cullerot (Anas clypeata), el xarxet (A. crecca), l'ànec blanc (Tadorna tadorna), el bec d'alena (Recurvirostra avosetta) i el becut (Numenius arquata).

    Entre les nidificants, a més de les espècies ja esmentades, cal assenyalar el camesllargues (Himantopus himantopus), el cabusset (Tachybaptus rufficollis) i la polla d'aigua (Gallinula chloropus).

  • VISITA’NS

    Restes de la Torre de Santa Maria

    En l'antic terme de Santa Maria d'Almenar, al Sud-est del terme i a l'extrem del pla de Ratera, vora d'on hi hagué Almenara la Vella i de la Noguera Ribagorçana, hi ha les restes de la Torre de Santa Maria. Es tracta d'un edifici vell, amb la façana reformada, que sembla una vil·la rural molt antiga.

    CASA TONOT (Museu Etnològic) Almenar

    El museu està ubicat a la planta baixa, en una sala única, al cas antic del poble, al carrer Major. S'ha conservat l'antiguitat de l'estructura, destacant les voltes, els pilars de pedra, així com les menjadores i piques de pedra.

    El seu interior està dividit en espais temàtics on estan representades les diferents activitats. Es poden trobar eines del món pagès; i conèixer el valor i la utilitat de cada una de les peces exposades.

    També es dóna a conèixer algun dels oficis de l'època, així com un recull de la vida quotidiana del món rural.

    CASA JAN (Museu Etnogràfic) - Almenar

    El museu està ubicat en una casa datada de principis del s. XX, al casc antic del poble, a la Plaça de la Vila. Abasta tot el que pertany a la vida tradicional de les persones d'aquells temps, tenint en compte la religió, costums, etc.

    Museus oberts el 1r diumenge de cada mes de 12 a 14h.

    També podeu demanar cita prèvia al telèfon 973 770 013 o al correu cultura(ELIMINAR)@almenar.cat

  • EQUIPAMENT I SERVEIS

    ESTEM REVISANT I ACTUALITZANT AQUEST APARTAT!

AGENDA

Observació del cel Diürn

Dia i hora: Diumenge 22 d'octubre de 2023, a les 10.30 hores. Punt de trobada: Sala de conferències de la Fira del Medi Ambient, de Tàrrega.