Els Plans de Sió

És la més gran de les ZEPA de la Plana de Lleida, amb 10.382 hectàrees distribuïdes en tres comarques

L'espai natural dels Plans de Sió, d'orografia suau, es caracteritza per un paisatge estèpic forjat per mans pageses al llarg dels segles. Els seus ecosistemes de secà, juntament amb la resta de secans de Lleida, son únics a Catalunya i extraordinàriament fràgils. Són l'hàbitat de nombroses espècies d'aus, algunes de les quals protegides, com el sisó, el gaig blau, la calàndria, el xoriguer petit i l'esparver cendrós, que depenen del delicat equilibri ecològic d'aquest espai per poder viure-hi i criar.

L'espai natural dels Plans de Sió se situa entre les comarques de la Segarra, l'Urgell i una petita part de la Noguera. Té una superfície de 10.382 ha i és la més gran de les ZEPA de la Plana de Lleida. Abasta els municipis dels Plans de Sió, Tarroja de Segarra, Torrefeta i Florejacs, Agramunt, Puigverd d'Agramunt, Tàrrega, Tornabous, Barbens, Oliola i Ossó de Sió.

Forma part de la Xarxa Natura 2000 i és també ZEPA, zona d'especial protecció d'aus.

VISITA VIRTUAL

COMENÇAR

DADES DE CONTACTE

Castell de Concabella
C. de la Font, s/n  - 25211 Concabella
Els Plans de Sió (Segarra)
Tel. 973 554 151
info(ELIMINAR)@castelldeconcabella.cat
www.castelldeconcabella.cat 

Instagram @castelldeconcabella

 • CONEIX L’ESPAI

  Es podria descriure aquest entorn natural com un mosaic on dominen els sembrats d'ordi i de blat, retallats per algunes fileres d'arbres de marge (oliveres i ametllers), marges de pedra seca, petits carrascars dispersos i alguns guarets i erms. Les cabanes de volta, les peixeres que solquen el curs del Sió, les pletes, les basses i altres elements d'arquitectura popular són també trets que conformen el peculiar caràcter d'aquest territori. Esquitxat de petits pobles d'origen medieval, els castells i les esglésies romàniques en són l'element patrimonial i històric més notable; alguns dels castells són visitables i molts es mantenen ben conservats.

  Un dels atractius paisatgístics de l'espai natural és l'amplitud dels horitzons i els cels de colors que s'hi poden observar, així com unes bones nits estrellades. El transcurs de l'any ens brinda un paisatge viu i canviant, tant que a voltes et sembla que no sigui el mateix. Cada estació té uns colors característics: la màgia inquietant de la boira a l'hivern, l'esplendor verda i acolorida de la primavera, el groc potent de les espigues, les bales de palla i el rostoll durant l'època de sega o a la tardor, terrosa i més pàl·lida.

  L'espai natural dels Plans de Sió compta amb el Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida, situat al Castell de Concabella, que ens permet acostar-nos als decans tot coneixent què son els ambients estèpics, com és aquests paisatge, la flora, la fauna i especialment quines en són les aus més característiques i per què és important preservar aquests ecosistemes per protegir-les. També podem veure alguns itineraris per descobrir de prop aquest medi


  FLORA I VEGETACIÓ

  La flora i vegetació de l'espai natural dels Plans de Sió es caracteritza per estar específicament adaptada a unes condicions difícils que li confereixen el seu caràcter estèpic: una escassa pluviometria, sòls àrids, salins i guixencs i un clima de forts contrastos entre hivern i estiu.

  La tradició agrícola és la que més profundament ha transformat el paisatge i la seva vegetació. Avui en dia un 97% de la superfície de l'espai natural s'utilitza com a camps de conreu, majoritàriament de cereals com l'ordi i el blat.

  La vegetació natural es conserva en els marges, erms i guarets, que són de gran importància per la seva particularitat. Aquestes zones estan formades per brolles de romaní amb foixarda, llistonars de terra baixa i espartars d'albardí, i també alguns carrascars, màquies i garrigues amb càdec, o jonqueres. També hi trobem una gran varietat de flora liquènica.

  El pas de les estacions ens duu una metamorfosi dels colors del paisatge, coincidint amb els cicles vitals de les plantes: esplendor verda i de colors a la primavera, grocs i torrats a l'estiu i colors cendrosos i bruns a la tardor i a l'hivern.

  Podem mirar-nos la flora i la vegetació de l'espai natural dels Plans de Sió com un mosaic on conviuen diferents ambients:

  • Als camps de conreu majoritàriament s'hi cultiven cereals d'hivern com l'ordi i el blat; també oleaginoses com la colza i lleguminoses com el pèsol. També trobem cultius arbrats, sobretot ametllers i també oliveres.
  • Als marges hi podem trobar alguns arbres fruiters semisilvestres com figueres, codonyers, magraners, serveres, moreres, lledoners, algun noguer i fins i tot algun cirerer.
  • Dins el camps hi creixen les mal anomenades males herbes o herbes espontànies. D'aquestes, algunes són comestibles i tenen propietats medicinals: hi abunden bàbols, ruella, arbiana, cugula, margall, cua de rata, grama, milleroca, verdolaga, melques, melgons, malva, corriola, trèvol bord, lletsó, flor groga, travacavalls i camamilla borda, entre altres.
  • Als boscos i erms hi trobem garrics i arbres de fulla perenne, sobretot alzines i ginebrons, i també hi podem trobar savines, alguns roures i algun pi.
  • Entre els arbres de les bosquines, als marges i erms també hi trobem una gran varietat de plantes medicinals i aromàtiques, com el timó, el romaní, la camamilla o el fonoll. I també altres mates com argelaga, panical, cireretes de pastor, esbarzer, arç, escanyagats, gavernera, cornera, granellons, ruda, esparnallac, herba de Sant Joan, fenàs, botxes comunes i botxes pudentes, adragull i albardí.
  • Les ribes del Sió estan poblades d'arbres de fulla caduca com freixes, oms, salzes, saüquers, àlbers, xops i acàcies. En aquestes obagues i llocs humits hi abunden la canya xisca, canyes, joncs, violetes boscanes i, en alguns llocs, la boga i lliris silvestres. Vora el riu també és on trobarem la majoria d'hortets familiars.
    

  L'escassetat dels hàbitats naturals i la profunda transformació agrícola del territori han fet que algunes de les plantes típiques dels secans estiguin molt amenaçades. La seva situació ha merescut que les cataloguessin com espècies amenaçades i que fossin incloses al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.


  FAUNA

  L'espai natural dels Plans de Sió, així com la resta de Secans de Lleida, destaquen per la presència única a Catalunya d'algunes espècies d'aus. Per aquest motiu l'espai natural és també ZEPA, zona especial de protecció d'aus. Les espècies designades com prioritàries són el sisó, el gaig blau, la calàndria, el xoriguer petit i l'esparver cendrós. En l'apartat d'ornitologia en parlem amb més detall.

  Per altra part, hi trobem molts altres grups d'animals, entre els quals:

  Aus, ocells o moixons

  D'entre els més petits hi ha el cabaner, el covatxo, el cruixidor, la cogullada, la falcilla, l'oreneta, el terrerol, el pardal, el passerell, la pastorella, el pinsà, el roquerol, el rossinyol, la cadernera i els picapalles.

  També hi ha el corb, el cucut, la puput, el gaig, la garsa, la gralla, l'estornell, la merla, el pigot, el siboc, la polla d'aigua, la fotja, el colom, la tórtora, el tudó i la griva. Hi trobem també la perdiu i la guatlla, ambdues aus gallinàcies.

  D'aus de presa trobem l'esparver o astoret, l'àliga perdiguera i aus nocturnes com el mussol, la meuca, l'òliba i el xut.

  Mamífers
  Conills de bosc, guineus, teixons, musteles, eriçons, muriacs, rates, ratolins i talps. Senglars i cabirols.

  Amfibis i rèptils
  Serps com escurçons, serp blanca i serp verda, llangardaixos, sargantanes, talla-robes i amfibis com els gripaus i les granotes.

  Artròpodes, mol·luscs i altres cuques
  Grills, cigales, mosques i mosquits. Estisoretes, formigues, porquets, escarabats, llagostos, plegamans, abelles, vespes, buriols, voltabasses, abegots i volianes, aranyes, puces i paparres, cucs com llambrics, erugues i sabaters, caragols, caragolines i llimacs.


  OCELLS (ORNITOLOGIA)

  Les aus estèpiques depenen d'unes condicions molt especials per poder obtenir refugi i aliment. L'espai natural dels Plans de Sió reuneix aquestes condicions i per això és un reservori d'algunes espècies d'aus específiques que només són presents en aquests secans a Catalunya. Aquest espai forma part de la Xarxa Natura 2000 i és una zona especial de protecció per a les aus (ZEPA).

  Tot i així, aquest tipus d'ecosistema que trobem a l'espai natural dels Plans de Sió és d'una extrema fragilitat. Les petites variacions, que es donen per causes diverses, poden fer que deixi de ser un hàbitat i lloc de nidificació apte per a aquestes aus.

  Una de les causes d'aquests canvis en el medi és la intensificació agrícola que s'ha donat en les últimes dècades. La biodiversitat d'aquest medi estepari troba el seu equilibri en la presència de camps de cultiu alternats amb erms, guarets, petits boscos, cabanes, talussos i marges. La presència de cada element és important i imprescindible per algun tipus d'au protegida. Cada espècie té unes necessitats diferents i en aquesta varietat pot trobar les seves condicions ideals. La tendència a la reducció dels marges, la pèrdua de guarets i erms, una època de sega cada cop més primerenca i altres elements relacionats amb l'activitat agrària i els usos del sòl perjudiquen aquesta varietat necessària. L'agricultura, per tant, és un element clau per a la conservació i la preservació d'aquestes espècies protegides.

  En aquesta ZEPA les espècies designades com prioritàries són el sisó, el gaig blau, la calàndria i l'esparver cendrós. També apareixen l'arpella pàl·lida i el torlit.

 • VISITA’NS

  ITINERARIS

  Plans de Sió Ruta ornitològica, naturalista i històrica

  Plans de Sió Concabella - Ratera - Concabella

  COMPLEMENTAR LA VISITA

  A la Web de turisme de l’Urgell i de La Segarra hi trobareu informació turística per complementar la visita a l’espai.

 • EQUIPAMENT I SERVEIS

  Castell de Concabella

  L'origen del castell de Concabella el situem al segle XI. Des del seu origen medieval, el pas de diferents llinatges va transformar l'antiga fortalesa en palau senyorial.

  Totalment reformat en l'actualitat, del seu passat medieval se'n conserva l'estructura de planta quadrada, els grans finestrals renaixentistes, una latrina i les tres torres, una d'octogonal i  dues de quadrades, una d'elles amb set grans espitlleres.

  El castell de Concabella és avui un equipament cultural i social. Compta amb serveis públics com les oficines de gestió municipal i el consultori mèdic del poble, i amb diverses instal·lacions culturals, entre les quals destaquen tres centres d'interpretació del patrimoni: el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió, el Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida i l'Espai Pedrolo.

  Espais del Castell

  • Centre d'Interpretació dels Castells del Sió
  • Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida
  • Espai Manuel de Pedrolo
  • Fons Documental de Manuel de Pedrolo
  • Sala d'actes
  • Sala d'exposicions
  • Sala d'audiovisuals i taller educatiu
  • Mirador de la torre
    

  Serveis

  • Guiatge turístic pels espais interpretatius
  • Tallers i activitats educatives
  • Activitats culturals
  • Exposicions temporals
  • Botiga del castell de Concabella
  • Lloguer de sales per a festes, actes i reunions
    

  C. de la Font, s/n  - 25211 Concabella
  Els Plans de Sió (Segarra)
  Tel. 973 554 151

  Castell de les Pallargues

  Les primeres referències al castell de les Pallargues es remunten a mitjan segle XI, quan el trobem documentat amb el nom d'Espallargues. En els seus orígens (s. XI) el castell constava d'una torre de vigilància i defensa i progressivament, com moltes altres construccions defensives, es va anar envoltant de cases per donar servei a les necessitats del seu senyor fins a formar un nucli urbà. La seva evolució el va transformar en el castell palau que avui en dia es pot veure i reconèixer-hi les passes de tots aquests segles d'història en les pedres i estances.

  S'ofereixen visites guiades i també compta amb una petita botiga amb productes locals.

  C. de Prat Riba - 25212 Les Pallargues
  Tel. 973 520 041
  castelldepallargues(ELIMINAR)@hotmail.com
  www.castelldepallargues.com

  Associació Cultural Amics del Castell de Concabella

  Entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu dinamitzar la vida social i cultural del territori mitjançant l'organització de tota mena d'activitats ludicoculturals, com és ara concerts, espectacles teatrals, xerrades i excursions, entre altres, amb una programació anual estable. L'emblema de l'associació és el festival de música que se celebra des de l'any 2005 cada mes d'octubre.

  C. de la Font, s/n  - 25211 Concabella
  amics.castell.concabella(ELIMINAR)@gmail.com
  http://concabella.cat


  ALTRES EQUIPAMENTS I SERVEIS PROPERS

  Castells de Lleida (visites als castells de Florejacs i Vicfred)
  http://www.castellsdelleida.com/

  Cervera (Paeria de Cervera)
  http://www.turismecervera.cat/

  Museu Comarcal de Cervera
  http://www.museudecervera.cat/

  Museu de Guissona
  http://museudeguissona.cat/

  Castell de les Sitges (Ajuntament de Torrefeta i Florejacs)
  http://torrefeta.ddl.net/

  Torre de Vallferosa (Ajuntament de Torà)
  https://www.tora.cat/

  Montfalcó Murallat (Ajuntament de Les Oluges)
  web del consell comarcal de la Segarra

  Sikarra Nostra, agrobotiga i Centre d'Interpretació de la Segarra
  http://www.sikarranostra.cat/

  Associació d'Amics de l'Arquitectura Popular
  http://www.arquitecturapopular.com/


  ALLOTJAMENTS

  Cal Maso
  Carretera, s/n  25211 Hostafrancs -els Plans de Sió
  Tel. 973 520 203 / 661 231 544
  calmaso(ELIMINAR)@calmaso.com
  www.calmaso.com
  8 places, reserves a partir de 2 persones  

  Cal Barbas
  C. Major, 7, 25218 El Canós -els Plans de Sió 
  Tel. 616 361 519
  mcasbel(ELIMINAR)@yahoo.com
  4 places

  Abellerol
  Camí d'Ossó, s/n  25318 Ossó de Sió
  Tel. 973 390 460 / 605 026 666
  info(ELIMINAR)@abellerolrural.com
  www.abellerolrural.com
  14 places, 7 habitacions dobles

  Ca l'Emília
  C. de la Creu, 1     25318 Ossó de Sió
  Tel. 626 703 514  -  973 331 179
  info(ELIMINAR)@calemilia.com
  www.calemilia.com
  9 places, lloguer íntegre a partir de 2 persones

  Cal Farris
  C.de la Sèquia, 9   25318 Ossó de Sió
  Tel. 626 703 514  -  973 331 179
  info(ELIMINAR)@calfarris.com
  www.calfarris.com
  4 places, reserves a partir de 2 persones

  Cal Domingo
  Pl. Major,  4    25318 Bellver d'Ossó
  Tel. 667 50 90 45 - 973 39 22 11
  info(ELIMINAR)@caldomingo.com
  www.caldomingo.com
  21 places, reserves a partir de 2 persones

  Altres allotjaments en les proximitats
  A la Segarra 
  A l’Urgell


  RESTAURANTS

  Lo Cafè de les Pallargues
  Pl. Major, 1    25212 Les Pallargues (els Plans de Sió)
  Tel. 617 803 982
  Obert cada dia, diumenges al migdia només amb reserva prèvia


  EMPRESES D'ACTIVITATS DE LLEURE

  Sikarra Nostra, Agrobotiga i Centre d'Interpretació de la Segarra
  Pl. de l'Estació, s/n     25270 Sant Guim de Freixenet (Lleida)
  Tel. 973 294 438
  Obert de dimecres a diumenge, de 9 a 14 h i de 17 a20 h

  Cervera Aventura
  Pl. de les Flors, 5      25200 Cervera
  Tel. 660 844 625
  info(ELIMINAR)@cerveraaventura.com
  www.cerveraaventura.com


  A LES PROXIMITATS

  Cal Perelló (turisme eqüestre)
  https://www.instagram.com/calperello/

  L'Auró
  http://www.auronatura.org/

  Casa de Colònies la Guàrdia - Lada
  http://www.guardialada.cat/

  BonArea Pitch&Put
  https://www.bonarea-sport.com/ca/public/Instalations

AGENDA