Els Enigmes d'en Pius són un conjunt d'itineraris i jocs d'orientació per gaudir en família dels espais naturals de Ponent!

La Blau i el Roc, són dos estudiants de la Universitat de Lleida. La Blau és geòloga i el Roc és biòleg. Són gent jove, dinàmica, inquieta i amb una gran passió: la natura. Tot investigant i recavant informació pel treball de màster que es troben realitzant, van descobrir, a la biblioteca pública de Ponent alguns quaderns i treballs del famós naturalista Pius Font i Quer.

Aquest gran estudiós de la natura, va deixar escrit, dibuixat i documentat un bonic joc de pistes pensat especialment pels més valents i inquiets exploradors i exploradores d'aquestes terres. La Blau i el Roc volen que els ajudeu a descobrir les paraules secretes que amaga cada ruta. Per fer‐ho haureu de resoldre algun enigma, estudiar la natura, i sobretot, navegar amb un mapa d'excursionisme. És doncs aquesta una activitat d'orientació a la natura per realitzar amb tota la família. Us hi atreviu?

En aquesta taula pots  descarregar i imprimir el mapa de la ruta dels Enigmes del Pius que vulguis seguir! 

Mas de Melons i Alfés

Descarrega't i imprimeix el mapa!

Estany d’Ivars i Vila-sana

Descarrega't i imprimeix el mapa!

Aiguabarreig Segre Cinca

Descarrega't i imprimeix el mapa!

Aiguabarreig Segre Noguera Ribagorçana

Descarrega't i imprimeix el mapa!

Secans de Belianes Preixana

Descarrega't i imprimeix el mapa!

Plans de Sió

Descarrega’t i imprimeix el mapa!

L'acció - finançada a través de la subvenció als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies - té un doble objectiu; per una banda generar un nou producte ecoturístic per fomentar la visita dels espais de forma autònoma i amena però guiada amb indicacions en un mapa, i per altra, apropar i sensibilitzar al públic familiar sobre el respecte per la natura i despertar l'interès i la inquietud pels hàbitats i espècies que viuen en els entorns naturals. A més, el joc aposta per defugir de les pantalles i es demana als visitants que, quan juguin, ho facin seguint només les indicacions descrites en cada un dels mapes, ja que les rutes estan dissenyades i pensades per poder-les realitzar sense necessitat d'aplicacions ni aparells mòbils.

Espais naturals de Ponent