S’impulsa la proposta educativa dels espais naturals de Ponent
L'oferta s'ha presentat a les escoles a través d'un dossier explicatiu
Aquest mes de setembre s'ha presentat la proposta educativa sobre els espais naturals de Ponent amb un dossier on s'ofereix a les escoles una activitat a l'aula i una sortida de descoberta en un dels sis espais naturals que participen en aquest projecte de cooperació.
La iniciativa emergeix de la necessitat d'apropar els espais naturals que hi ha a les terres de Lleida i els seus valors, als infants i joves dels centres educatius del propi entorn i enfortir les incipients empreses de lleure que desenvolupen activitats al món rural.
La proposta que es presenta per aquest curs 2019-2020 té dues parts diferenciades que es complementen entre elles. La primera serà una activitat, en forma de joc, que es durà a terme al centre educatiu amb l'objectiu de donar a conèixer els espais naturals de Ponent, a través dels ocells que hi habiten i la seva interacció amb els elements de l'entorn. Aquesta primera part serà duta a terme per un tècnic del projecte Espais Naturals de Ponent, i s'oferirà de forma gratuïta quan l'escola contracti la segona part de la proposta.
Pel que fa a la segona part consistirà en aquestes sortides de descoberta d'un espai natural a través de la realització d'una activitat de caire naturalístic i/o cultural, com una descoberta dels usos populars de les plantes que hi ha en els espais naturals, una caminada de descoberta pels Secans de Mas de Melons-Alfés, una visita guiada a Vimferri, on es podran veure aus, rèptils i mamífers autòctons o bé una ruta en BTT per la Segarra medieval.
Aquest curs escolar 2019/2020 s'oferiran 8 sortides als espais naturals de l'Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana (al Monestir de Les Franqueses, de Balaguer), a l'Aiguabarreig Segre-Cinca (a la Granja d'Escarp o Massalcoreig), als Secans de Belianes-Preixana (terme municipal de Preixana), als Secans de Mas de Melons-Alfés (Centre d'Interpretació dels Secans de Mas de Melons), a Plans de Sió i Valls del Sió-Llobregós (Castell de Concabella) i a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.
Les propostes de descoberta han estat elaborades per empreses de lleure i professionals del territori, i seran ells mateixos els qui les dinamitzaran.
Les activitats estan adreçades principalment a les escoles i instituts, i estan pensades perquè els alumnes descobreixin el medi natural que els envolta, l'estimin, el respectin i el preservin.
En tractar-se d'una proposta dinàmica és probable que durant el curs s'hi vagin incorporant noves activitats i espais on realitzar les sortides.
La informació s'anirà actualitzant al lloc web del projecte (www.espaisnaturalsdeponent.cat) que a més a més, compta amb els audiovisuals i la informació de tots els espais, les visites virtuals, el programa d'activitats dels caps de setmana, la informació de La Ruta d'en Pius i l'agenda i les notícies actualitzades.
El projecte Espais Naturals de Ponent
Espais Naturals de Ponent és un projecte de cooperació coordinat per l'Associació Leader de Ponent. El seu objectiu principal és realçar els valors dels espais naturals de Ponent, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació i, en segon lloc, entre la població forana per tal de fomentar l'ecoturisme i que aquest ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.
Actualment, el projecte Espais Naturals de Ponent actua en les sis comarques de les Terres de Lleida ja que es va apostar per posar en relleu i promocionar conjuntament els valors naturals i paisatgístics de tots els municipis, apostant sobre les seves potencialitats i recursos com són els espais naturals. Aquesta aposta culmina, l'any 2017 amb la incorporació del Consorci Leader Noguera Segrià Nord i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.
El projecte està finançat en un 90% pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i en un 10% pels Consells Comarcals de Les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià, La Segarra i la Noguera.
L’objectiu de la proposta és apropar els espais naturals de Ponent i els seus valors, als infants i joves; i enfortir les incipients empreses de lleure que desenvolupen activitats a l’entorn natural
En tractar-se d'una proposta dinàmica és probable que durant el curs s'hi vagin incorporant noves activitats i espais on realitzar les sortides
Les propostes de descoberta han estat elaborades per empreses de lleure i professionals del territori, i seran ells mateixos els qui les dinamitzaran.
Els espais naturals de Ponent comptaran, a partir d'ara, amb una nova associació amb autonomia pròpia, per difondre i promoure els espais naturals que hi ha a Ponent, inclosos dins la Xarxa Natura 2000. L'Associació Espais Naturals de Ponent es marca com a objectiu principal donar suport als ajuntaments i a altres entitats privades que s'hi vulguin adherir per dinamitzar i conservar els espais naturals que s'hi incloguin