Notícies

Espais Naturals de Ponent

Els espais naturals de Ponent es converteixen en escenaris de propostes de caire cultural durant tot l’estiu

Les propostes comencen aquest diumenge 16 de juny a l’estany d’Ivars i Vila-sana i finalitzaran el 30 d’agost a l’espai natural de Plans de Sió

Escenaris naturals. Aquesta és la nova proposta per conèixer i gaudir dels espais naturals protegits, a través del projecte Espais Naturals de Ponent.

L'estiu és el moment ideal per descobrir espais i racons que no hem vist mai. És per això que, en el marc d'aquest projecte, impulsat per l'Associació Leader de Ponent, s'han programat diferents activitats per gaudir dels espais a l'aire lliure a través dels sentits.

Aquest any, per primera vegada, s'inclouen tres propostes de teatre familiar. L'espectacle La Rateta, de la companyia Campi Qui Pugui, serà la primera. L'obra, que inclou cançons originals i titelles, es representarà aquest diumenge 16 de juny a les 11 del matí, a l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

La segona representació es farà el dia 6 de juliol, a les 21.30h, a l'espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara. La companyia Zum-Zum Teatre portarà a escena l'espectacle La gallina dels ous d'or.

El darrer espai natural que es convertirà en l'escenari d'aquests espectacles serà l'Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana, que acollirà l'espectacle 'Adeu, Peter Pan' de la companyia Festuc Teatre. La data d'aquest últim espectacle serà el 4 d'agost, a les 11h.

Per altra banda, també s'han programat concerts amb música d'autors locals per gaudir dels espais naturals amb els sentits. Es tracta d'una proposta que es manté de les anteriors edicions del programa dels Espais Naturals de Ponent.

Aquest any, actuaran grups com Avstral, el proper 28 de juny, a l'entorn de Sant Miquel de la Tosca, a l'espai natural de la Serra de la Llena; el Cor Euridice, a la Vall de Vinaixa (13 de juliol); el grup Sommeliers als secans de Belianes Preixana (20 de juliol), Meritxell Gené, que oferirà un recital poètic a la Sentiu de Sió (2 d'agost); Heura Gaya a Mas de Melons, (10 d'agost). Les propostes de caire cultural acabaran el dia 30 d'agost amb el grup Wednesday Lips a l'espai natural de Plans de Sió.

El detall de dates, localitzacions i activitats es publicaran al web que ja incorpora també els nous espais naturals. Les activitats són obertes a tothom però requereixen inscripció prèvia, ja que l'aforament és limitat.

El projecte Espais Naturals de Ponent vol ser una eina per valorar, donar visibilitat i crear sinergies entre totes aquelles persones i organismes que treballen per la conservació i divulgació del medi natural, per la cultura i les arts i pel producte agroalimentari de proximitat a les Terres de Ponent.

Sobre el projecte

Espais Naturals de Ponent és un projecte impulsat per l'Associació Leader de Ponent amb l'objectiu de realçar els valors dels espais naturals de Ponent, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació i, segon lloc, entre la població forana per tal de fomentar l'ecoturisme i que aquest ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.

Es tracta d'un projecte territorial que es va posar en marxa la tardor del 2016 per conscienciar sobre el valor dels espais naturals protegits inclosos en la Xarxa Natura 2000 i potenciar el desenvolupament social, cultural i econòmic de les comarques de Ponent.

Aquests espais naturals compten amb una gran varietat de flora i diversitat d'espècies animals i d'ocells. Tanmateix, malgrat aquesta riquesa natural i l'excepcionalitat dels seus paisatges que encara són poc coneguts - tant per autòctons com per forans-, no compten amb una percepció pública adequada al seu valor.

La creació del projecte Espais Naturals de Ponent va voler revertir aquesta mancança.

Espais Naturals de Ponent és un projecte estratègic pel territori, ja que en valoritza els seus actius naturals i posiciona Ponent com un punt de referència per a la pràctica d'ecoturisme. La dinamització d'aquests espais naturals contribueix en la diversificació de l'activitat social i econòmica amb la creació de més llocs de treball, la generació de noves empreses i de serveis especialitzats -restauració, allotjament, serveis de guia, ornitologia, etc.- i el consum de productes locals.

Cal destacar que un dels valors més importants -i a vegades intangible- , del projecte des dels seus inicis és el treball en xarxa amb un grup motor format per més de 70 agents públics i privats. Aquest grup, es reuneix mensualment per posar sobre la taula les accions que es poden desenvolupar en els diferents espais naturals, fer un seguiment participatiu del projecte i en definitiva, treballar de manera conjunta per establir eines que garanteixin una preservació i conscienciació dels espais naturals.

Escenaris naturals. Aquesta és la nova proposta per conèixer i gaudir dels espais naturals protegits, a través del projecte Espais Naturals de Ponent.

Aquest any, per primera vegada, s'inclouen tres propostes de teatre familiar. L'espectacle La Rateta, de la companyia Campi Qui Pugui, serà la primera.

Espais Naturals de Ponent vol ser una eina per valorar, donar visibilitat i crear sinergies entre tots aquells que treballen per la conservació i divulgació del medi natural, per la cultura i les arts i pel producte local

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA

Notícies relacionades