Notícies

Espais Naturals de Ponent

La Sabina treballa per la recuperació de basses als secans

Aquest novembre ja s'han omplert les basses gràcies a les últimes pluges.

L'abandonament de la ramaderia extensiva fa anys que comporta la pèrdua de basses que anteriorment els ramats utilitzaven per assedegar-se.

Moltes d'aquestes basses eren claus per la fauna, ja que en elles, hi trobaven espais on reproduir-se (com el cas dels amfibis o els invertebrats), o llocs on anar a refrescar-se en els dies més calorosos de l'estiu (com els ocells i els mamífers).

Amb el finançament parcial de la Fundación Biodiversidad i el recolzament de l'Ajuntament de Balaguer, La Sabina  juntament amb la Societat Catalana d'Herpetologia han engegat un projecte per a recuperar cinc d'aquestes basses ubicades als secans de La Noguera, prop d'on hi tenen instal·lats alguns dels nostres aguaits fotogràfics. 

Un petit retorn en forma de millora d'hàbitat a aquests ambients durs i àrids, però també tant sorprenent - expliquen els impulsors del projecte.

Després d'una primavera extremadament plujosa i d'alguns "impediments" de darrera hora -al juliol una parella de xurres van fer el niu a escassos 250 m d'una de les basses - finalment han pogut iniciar les feines de restauració.

S'ha impermeabilitzat la cubeta de les que tenien pèrdues, s'ha millorat la captació d'aigua per escorrentia superficial i s'ha facilitat l'accés a les que podrien ser usades pels ocells, rebaixant els pendents i eliminant l'excés de vegetació en alguns punts. En un bosc de ribera del riu Farfanya s'ha creat una bassa nova per amfibis excavant fins el nivell freàtic.

Les pluges de la tardor han començat a omplir les basses.

De moment tenen un aspecte una mica desangelat. Caldrà esperar a que s'assentin els material, s'assolin els sediments per fer una valoració d'aquesta primera fase i decidir les actuacions pertinents per encarar l'hivern i l'inici de la primavera de l'any vinent.

La Sabina juntament amb la Societat Catalana d'Herpetologia han engegat un projecte per a recuperar cinc d'aquestes basses ubicades als secans de La Noguera.

Un petit retorn en forma de millora d'hàbitat a aquests ambients durs i àrids, però també tant sorprenent – expliquen els impulsors del projecte.

Caldrà esperar a que s'assentin els material, s'assolin els sediments per fer una valoració d'aquesta primera fase i decidir les actuacions pertinents per encarar l'hivern i l'inici de la primavera de l'any vinent.

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA

Notícies relacionades