La Mallerenga de Bigotis torna a l’Estany d’Ivars i Vila-sana després de 5 anys
Un taller d'Espais Naturals de Ponent va construir caixes niu per a l'espècie
Després de 5 anys sense la seva presència s'ha pogut tornar a observar exemplars de Mallerenga de Bigotis a l'Estany d'Ivars i Vila-Sana. Aquesta espècie és un ocell extremadament rar i amenaçat a Catalunya, declarat en perill d'extinció amb una única població permanent a l'estany d'Utxesa.
A l'estany d'Ivars i Vila-sana la seva presència és més irregular i oportunista. L'espècie es solia veure algun any, especialment al mes d'octubre, però sense arribar-se a establir. Des del 2010 els contactes es van anant enrarint i en els últims 5 anys no n'hi havia hagut constància.
Tot i això, Ivars és el lloc perfecte per a què s'hi estableixi la Mallerenga. En primer lloc, per la proximitat amb el nucli d'Utxesa on ja hi ha una població permanent. En segon lloc, pel fet de què la Mallerenga viu en canyissars vells i l'Estany compta amb una làmina de canyissar estable amb prou superfície perquè s'hi estableixi una nova població.
TALLER D'ELABORACIÓ DE CAIXES NIU ORGANITZAT PER ESPAIS NATURALS DE PONENT.
La col·locació de caixes niu en les àrees on la Mallerenga no cria és una forma d'estimulació per tal d'establir noves zones de nidificació. Per això, el passat mes de maig Espais Naturals de Ponent va organitzar un taller de construcció de caixes niu a l'Estany d'Ivars i Vila-Sana.
L'elaboració de caixes niu per aquesta espècie és una pràctica regular en altre països, però mai s'havia emprat a Catalunya. Les caixes es construeixen amb canyís del propi entorn i sense cap mena de vernissos ni altres substàncies contaminants. El fet de tindre aquestes caixes, juntament amb varies mesures de gestió de l'hàbitat, ha ajudat que a que tornin les desaparegudes mallerengues.
Des de l'Associació Leader de Ponent, en el marc del projecte Espais Naturals de Ponent, s'ha col·laborat en l'organització d'un dels cursos que s'han impulsat des de la Institució Catalana d’Història Natural. Aquest curs es durà a terme els propers 28 i 29 d’abril i té com a títol 'El Riu Corb. Natura i paisatge'.
Els tallers i activitats organitzats per Espais Naturals de Ponent van aplegar més de 1040 participants durant el 2017. Es van realitzar un total de 26 activitats per descobrir els diferents espais amb l'objectiu de promocionar-los, per tal que el públic tingués l'oportunitat de visitar els diferents indrets i alhora divulgar i sensibilitzar sobre els valors naturals.
l'Associació Leader de Ponent també participem al projecte Leader Natura, que ha organitzat aquesta jornada de formació, que està oberta per a empreses relacionades amb el turisme sostenible i de natura però també, a tothom que n’estigui interessat.