La Banqueta de Juneda

Quarta sèquia del Canal d'Urgell

Un passeig arbrat, plàcid i planer que segueix el curs de l'aigua. Al ser un terreny pla i amb bona ombra a l'estiu es pot gaudir d'aquest espai tot l'any, tot i que en els mesos de tardor i primavera la vegetació té un encant especial. Des del mes d'octubre fins al mes de març cal estar atents al calendari de tanques de la Comunitat de Regants per tal de fer coincidir la caminada amb els períodes on baixa aigua pel canal.

DADES DE CONTACTE

banqueta@gmail.com

 • CONEIX L’ESPAI

  La Banqueta o les banquetes és el nom que reben els passejos arbrats que hi ha en els terraplens de canals, sèquies o rius. Des de la posada en marxa del Canal d'Urgell es va procedir a la plantació de milers d'arbres a la xarxa principal d'aquest canal i a les seves sèquies amb dues finalitats principals: contribuir a l'estabilització de les lleres i l'aprofitament de les banquetes ja sigui amb la producció de fruits, llenya o fusta. En un primer moment es van plantar ametllers, salzes, xops i freixes de fulla petita. Més endavant també es varen plantar plàtans. Però a partir de 1965 la comunitat General de Regants del Canal d'Urgell va endegar un programa de modernització de l'infraestructura hidràulica i s'iniciaren obres utilitzant peces de formigó armat prefabricades. Aquest fet ha suposat la progressiva desaparició de l'arbrat de les banquetes i d'un dels trets més característics del paisatge urgellenc. Un dels sectors que encara conserva les banquetes arbrades és la quarta sèquia; la qual està arbrada en la seva major part de recorregut, a excepció d'un tram de 500 metres on l'any 2013 es van generar unes obres de construcció que suposaren un fort impacte paisatgístic.

  Hi són destacables els diferents elements arquitectònics que l'envolten com els salts d'aigua, les caselles, els ponts i els mòduls.


  FLORA I FAUNA

  Bona part de l’arbrat actual que hi ha a la 4ª Sèquia té un origen antròpic. Tot i amb això, juntament amb freixes i plàtans, hi han entrat espècies com ara l’albi o àlber, l’om, la falsa acàcia, i espècies arbustives què constitueixen un estrat lianoide i arbustiu: esbarzers, llúpol, heura, gram negre, roja constituint uns boscos de ribera, les alberedes continentals.
  La Quarta sèquia acull molts animals propis dels boscos de ribera i de les zones humides així com d'altres propis del paisatge agrícola de regadiu que hi troben refugi, arbres on nidificar i aliment abundant.
  Entre els ocells més freqüents del parc destacarem la merla, el picot verd, l’estival puput, la carderola o cadernera, el gafarró, el verdum, el rossinyol i de les anàtides: la polla d’aigua i la fotxa vulgar, l'ànec coll verd i l’hivernant bernat pescaire.
  Quant als rèptils, cal citar la serp d’aigua o colobra escurçonera (Natrix maura).

  En els trams on la llera del canal no ha estat revestida hi abunda la rata d’aigua (Arvicola sapidus), rosegador protegit qualificat com a vulnerable per la UICN, present en rius i rierols amb abundant vegetació herbàcia i marges de terra que li permeten l’excavació de galeries on cria. Cal dir que és una espècie herbívora, que passa bona part del temps a l’aigua i, un indicador biològic de la qualitat de les aigües.

 • VISITA’NS

  Ruta de la Banqueta ' Ajuntament de Juneda

  El recorregut el marca la 4a Séquia del Canal d'Urgell, construïda al mateix temps que el Canal d'Urgell, i les altres tres séquies principals, entre el 1853 i el 1865. El tram de la banqueta de Juneda es pot realitzar en dues direccions, una en direcció a les Borges Blanques, i l'altra cap a Margalef.

  Ruta entre canals ' Ajuntament de Juneda

  Ruta que transcorre pel sud-oest del terme municipal de Juneda, travessa un enclavament del terme de les Borges Blanques, i torna al nucli de Juneda per l'oest.

  Ruta del Canal ' Turisme Garrigues

  Ruta circular que es pot començar des de Juneda o bé des de les Borges Blanques. Si sortim de Juneda, agafarem la 4a sèquia, principal del Canal d'Urgell.

  Un passeig per la Banqueta ' La Banqueta de Juneda

  Juneda entre arbres.

  Rutes a Wikiloc ' La Banqueta de Juneda

  ADPN La Banqueta

 • EQUIPAMENT I SERVEIS

  Activitats destacades que es realitzen al Parc de la Banqueta:
  - Caminades i curses populars com la caminada de Talma o La Cursa de les Cassoles.
  - Concurs de Cassoles de Tros: per la segona pasqua. Concurs tradicional d'aquest típic plat urgellenc.
  - Caminada nocturna La Lluna i la Banqueta: Aquesta caminada nocturna que es celebra en la nit de lluna plena del mes d'agost arribarà a la 23ena edició en l'any 2019.

AGENDA

OKTOBIRD FEST. La festa ornitològica de Ponent

L'estany d'Ivars i Vila-sana acollirà la primera edició de l'Oktobird Fest, una festa pensada per a la divulgació dels espais naturals de Ponent i dels seus ocells.

Enciclopèdia Mural

Dia i hora: Diumenge 18 de setembre, de 11h a 12.45h Punt de trobada: Davant l'Ajuntament d'Ivars d'Urgell.

Enciclopèdia Mural

Dia i hora: 20 d'agost, de 9h a 10.45h Punt de trobada: Davant l'Ajuntament d'Ivars.