EL PROJECTE

Us convidem a visitar els Espais Naturals de Ponent, espais on s’hi troba espècies i paisatges singulars. Una combinació de zones de secà amb zones aigualoses que formen un valor natural i paisatgístic que cal descobrir. En aquest web trobaràs tota la informació rellevant, així com els serveis que ofereixen els espais per poder visitar-los.

Espais naturals de Ponent

El projecte de cooperació Espais Naturals de Ponent té com objectiu realçar els valors dels espais naturals de Ponent, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació i, segon lloc, entre la població forana per tal de fomentar l'ecoturisme que ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.

Les comarques de l'àmbit de Ponent acullen molts elements d'interès paisatgístic, natural i històric, alguns coneguts, però molts susceptibles de ser potenciats i divulgats en un marc d'oferta turística de qualitat. En efecte, determinats tipus d'espais naturals, amb les seves espècies i paisatges singulars, únicament es troben en aquestes comarques, els ambients de secà els quals conviuen amb zones aigualoses. La gran diversitat paisatgística representa un atractiu i un recurs de promoció turístic que pot canalitzar en un desenvolupament econòmic local.

Es creu necessari realitzar una acció de cooperació per posar en relleu i promocionar conjuntament els valors naturals i paisatgístics d'aquests municipis, apostant sobre les seves potencialitats i recursos com són els espais naturals.

Espais Naturals de Ponent

Mapa de situació

Finançament

El projecte Espais Naturals de Ponent es posa en marxa la tardor del 2016, impulsat per l'Associació Leader de Ponent com a projecte estratègic de les quatre comarques de l'àmbit d'actuació (Urgell, Pla d'Urgell, Garrigues i Segrià sud). A la tardor del 2017 s'incorporen al projecte el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i el Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord augmentant el seu àmbit d'actuació, incorporant els espais naturals de la Noguera i la Segarra, comprenent les 6 comarques de Ponent (Urgell, Pla d'Urgell, Garrigues, Segrià, Noguera i Segarra).

El projecte està finançat en un 90% pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i en un 10% pels Consells Comarcals de Les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià, La Segarra i la Noguera.

El projecte de cooperació i estratègic es sol·licita al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya segons l'ordre següent:

ORDRE ARP/375/2015, de 16 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al desenvolupament de projectes de cooperació dels grups d'acció local de Catalunya, en el marc del PDR 2014-2020.

                      Departament de Territori i Sostenibilitat

La resta ha estat finançada en parts iguals pels consells comarcals de la zona:

                

El projecte Espais Naturals de Ponent és un projecte molt participatiu, ha comptat des de la seva posada en marxa, la tardor del 2016, amb la participació d'una àmplia varietat d'agents vinculats al territori i als espais naturals mitjançant les Cartes de Suport al projecte, actualment es disposa de 40 cartes de suport de diferents entitats; com també, el Grup motor del projecte. Aquest es reuneix una vegada al mes, a la Taula de seguiment del projecte, on s'exposa les accions que es duen a terme en el projecte i es recull l'opinió de tots els participants.

El Grup motor del projecte compta amb la participació de:

Consell Comarcal de Les Garrigues
Consell Comarcal del Pla d'Urgell
Consell Comarcal del Segrià
Consell Comarcal de l'Urgell
Consell Comarcal de La Noguera
Consell Comarcal de La Segarra
Direcció General de Polítiques Ambientals. Departament de Territori i Sostenibilitat
Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
Castell de Concabella - Plans de Sió
Plataforma per la defensa de la Serra de Bellmunt Almenara (Aladrell)
Grup d'Ecologia i Mediambient de Tàrrega
Les Pallargues - Balaguer
Monestir cistercenc de Santa Maria de Les Franqueses (Balaguer)
Associació Vall del Llobregos
Fundació Plegadis
La Banqueta de Juneda
Canal Viu
Reserva Natural d'Utxesa
Grup de Natura Terres de Ponent