Notícies

Espais Naturals de Ponent

L'Associació Trenca inicia la detecció de tortugues mediterrànies amb l'ajuda de gossos als espais naturals de Catalunya

Les altes temperatures de les últimes setmanes han tret a les tortugues mediterrànies prematurament de la seva letargia hivernal

Com tots sabeu ja hem entrat en l'època primaveral, per aquests motius us volem explicar un projecte relacionat amb l'espècie de tortuga Mediterrània (Testudo hermanni). Les altes temperatures de les últimes setmanes -el nou escenari que ens porta el canvi climàtic- han tret a les tortugues mediterrànies prematurament de la seva letargia hivernal. I des de l’Associació Trenca, amb l'ajuda del ECCO-Trenca, ha posat en marxa el seguiment de l'espècie a la vall major de Bovera, a Lleida, i en altres espais naturals.

La cerca de tortugues mediterrànies és la primera missió en la qual s'ha embarcat l'ECCO-Trenca, un projecte que neix amb suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i és executat a través de la Fundació Trenca.

Aquest cens de l’espècie Testudo hermanni es realitzarà amb un equip caní, i és que els gossos i el seu pràcticament infal·lible olfacte -són capaços de distingir una molècula olorosa entre un milió, enfront dels 30.000 matisos d'olor que podria identificar l'humà més experimentat- són un potencial aliat que ha passat molt desapercebut en l'àmbit de la conservació, sobretot en el rastreig de fauna i flora sobre el terreny. Els gossos poden ser ensinistrats per a detectar qualsevol cosa, des d'excrements de balenes al mar o rastres d'ós a la muntanya, fins a plagues de cultius o espècies invasores.

El principal objectiu d'aquest projecte és convertir gossos procedents de refugis i centres de rescat, en herois de la biodiversitat. Els han d'ensinistrar perquè puguin donar suport a iniciatives i projectes de conservació i recerca de la natura dins i fora d'Espanya, no només en aquest projecte sinó en molts altres com per exemple ocells. 

L'Associació Trenca és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir l'any 1998, amb la finalitat de canalitzar esforços de persones que tenen l'interès comú de preservar i millorar el patrimoni natural.

Aquest cens de l’espècie Testudo hermanni es realitzarà amb un equip caní

El principal objectiu d'aquest projecte és convertir gossos procedents de refugis i centres de rescat, en herois de la biodiversitat i fer un seguiment de l'espècie

L'Associació Trenca és una entitat sense ànim de lucre que té la finalitat de canalitzar esforços de persones que tenen l'interès comú de preservar i millorar el patrimoni natural

COMPARTEIX AQUESTA NOTÍCIA

Notícies relacionades

El projecte Espais Naturals de Ponent presenta les activitats pel mes de juliol

La situació epidemiològica dels darrers mesos ha impedit la publicació d'un programa d'activitats anual i s'ha optat per un format mensual de propostes per gaudir dels tresors naturals de la plana de LleidaLa situació epidemiològica dels darrers mesos ha impedit la publicació d'un programa d'activitats anual i s'ha optat per un format mensual de propostes per gaudir dels tresors naturals de la plana de Lleida.